Miten uusi bändi saa esiintymistilaisuuksia ja mitä tulee ottaa huomioon?

Esiintyminen on luonnollisesti tärkeä osa bändiharrastusta ja se tarjoaa sekä motivaatiota että energiaa harrastuksen jatkamiseen – monelle se on jopa tärkein syy harrastuksen taustalla ja positiiviset esiintymiskokemukset myös rohkaisevat esiintymään entistä rohkeammin. Mutta mistä uusi ja tuntematon nuorten bändi sitten saisi keikkoja? Entä mitä keikalle lähdettäessä pitäisi ottaa huomioon? Lue aihetta koskevat vinkkimme tältä sivulta ja valmistaudu elämäsi keikkaan!

Vinkkejä uuden bändin esiintymistilaisuuksia varten

– Ennen esiintymistä tai keikkojen sopimista, kannattaa bändin harjoitella yhä uudelleen ja uudelleen ja hioa esityksiään. Varmuus omasta osaamisesta luo itsevarmuutta esiintymistilaisuuksiin.

– Keksikää bändille vetävä nimi ja laatikaa sille omat Facebook-sivut, joita voitte mainostaa ystävillenne ja tuttavillenne. Ladatkaa sivulle mielenkiintoista sisältöä säännöllisesti. Facebookin kautta mielenkiintoinen sisältö leviää nopeasti ja helposti.

– Aikoessanne esiintyä, kannattaa miettiä, miten saatte roudattua soittovälineenne paikan päälle. Onko käytettävissänne riittävän tilava auto? Jos olette alaikäisiä eikä teillä ole ajokorttia, onko varmaa, että saatte kuskin aina tarvittaessa?

– Miettikää myös kuka huolehtii esiintymisvaatteistanne. Aloittelevalta nuorisobändiltä ei varmasti vaadita kovin kummoisia esiintymisvaatteita, mutta taas toisaalta voi olla mukavaa juhlistaa keikkoja hieman arjesta poikkeavalla vaatetuksella. Pyytäkää vaikkapa muotitietoista siskoa apuun! Pienillä asusteilla saa arkisestakin vaatetuksesta muokattua näyttävän esiintymisasun.

– Musiikinopettaja saattaa keksiä bändillenne sopivia esiintymispaikkoja. Kannattaa kysellä asiasta rohkeasti. Osa koulun tapahtumista saattaa soveltua keikoillenne.

– Pienellä paikkakunnalla esimerkiksi discot saattavat ottaa mielellään paikallisen bändin soittamaan sopivaa musiikkia. Näin saatte esiintymiskokemusta ja teidät aletaan tuntea paikallisten nuorten keskuudessa.

– Kyselkää nuorisotiloilta, voisitteko soittaa jossakin nuorisotilan tapahtumassa tai osaisivatko ohjaajat kertoa sopivia tilaisuuksia esiintymiselle.

– Osallistukaa rohkeasti erilaisiin kykykilpailuihin. Vaikka voittoa ei tulisikaan, antaa osallistuminen runsaan määrän arvokasta esiintymiskokemusta. Moni kilpailu tarjoaa myös mahdollisuuden kehittää omia taitojaan – kilpailuun liittyen osallistujille saatetaan tarjota jopa valmennusta.

– Kannattaa kysellä tuttavilta ja sukulaisilta, voisitteko soittaa jossakin perhetapahtumassa.

– Netti tarjoaa mahdollisuuden julkaista omia videoita ja se voikin olla oiva tapa saada bändin nimeä esiin. Jos soitatte tarpeeksi hyvin, saavat videonne varmasti tykkäyksiä tai seuraajia esimerkiksi Facebookissa ja Youtubessa. Esiintyminen netissä ”kasvottomalle” yleisölle voi olla aluksi jopa helpompaa kuin ”oikean” live-yleisön edessä. Toisaalta kannattaa myös muistaa, että netissä jaetut kommentit saattavat olla monesti erityisen ilkeitä – koska kommentoiminen onnistuu usein anonyymisti, uskaltavat kommentoijat monesti sanoa sellaistakin mitä eivät suoraan face-to-face ikinä sanoisi. Toisinaan kommentit kumpuavat kateudesta ja netissä esiintyvien kommenttien osalta tuleekin kasvattaa erityisen vahva nahka.

– Ehkäpä voisitte alkaa kirjoittaa blogia bändinne tarinasta? Nykyisin erilaiset nuorten blogit ovat erityisen suosittuja ja voisitte saada blogin kautta uusia faneja. Blogin kautta bändillä olisi mahdollisuus ansaita myös pientä taskurahaa esimerkiksi keikkakuluja, esiintymisvaatteita, mahdollisia tilavuokria ja soittimia varten. Esimerkiksi affiliate-markkinointi voi olla toimiva tapa saada taskurahoja blogin kautta. Voitte saada myös yhteistyösopimuksia esimerkiksi erilaisten musiikkialan yritysten kanssa, jos blogistanne tulee riittävän suosittu. Blogissa voisi kertoa esimerkiksi bändin aloittamisesta, bändikämpästä, keikoista, uusien kappaleiden sanoittamisesta, harjoittelusta ja tyypillisestä bändiläisen päivästä. Hyvät kuvat ovat tärkeä osa blogia! Näin voitte ehkä saada soittimia blogipostauksia vastaan tai alennuksia soitinten tai muiden tarvikkeiden hinnoista blogipostauksen kirjoittamista vastaan. Ehkäpä jokainen bändin jäsen voisi kirjoittaa postauksen vuorollaan, jolloin blogin pitämisestä ei tulisi kenellekään liian suurta taakkaa? Ja kukapa tietää, ehkä blogin pitäminen poikisi myös niitä keikkoja! Ainakin se tarjoaisi teille yhden mahdollisuuden lisää julkaista omia videoitanne – blogissa kun voi julkaista tekstin ja kuvien lisäksi myöskin videoita.