Mistä löytää bänditilat

Monen nuoren haave on oman bändin perustaminen, mutta tämä saattaa kaatua käytännönasioiden järjestämiseen – esimerkiksi bändille sopivien soittotilojen löytäminen saattaa tuntua haasteelliselta. Näillä sivuilla kerrotaan mistä voi löytää treenikämpän. Toisinaan soittotilan löytäminen voi vaatia hieman salapoliisintyötä ja mielikuvistusta, mutta ethän anna tämän olla esteenä uuden harrastuksesi aloittamisen tiellä. Lue seuraavaksi vinkkimme soittotilojen löytämistä varten ja aloita uusi mielenkiintoinen ja antoisa harrastus bänditoiminnan parissa!

Vinkkejä bänditilojen löytämiseksi

– Osa kaupungeista tarjoaa bändeille omaa ilmaista treenitilaa kirjastoissa. Kaikissa kirjastojen treenitiloissa ei tarvita edes omia soittimia. Tällainen kirjaston treenitila voikin olla erinomainen mahdollisuus päästä alkuun uudessa harrastuksessa. Muunmuassa Seinäjoella on mahdollista käyttää kirjaston soittohuonetta kirjastokortilla ja käytössä on myös esimerkiksi basso, kitaroita, kosketinsoittimet, rummut sekä äänentoistolaitteisto. Jos siis majailet Seinäjoella ja haluaisit aloittaa bändiharrastuksen, voi tämä olla oivallinen mahdollisuus juuri sinulle. Muiden kaupunkien osalta kannattaa kysellä oman kaupungin tilannetta ja seurata ahkerasti oman kaupungin palveluista kertovia verkkosivuja. Seinäjoen kirjaston tarjoamien soittotilojen tarkoitus on tarjota kaikille mahdollisuus kokeilla soittamista sekä madaltaa musiikin harrastamisen kynnystä. Tätä kautta pyritään lisäämään tasa-arvoa musiikkiharrastuksessa. Toisinaan kaikissa perheissä soittoharrastuksen aloittaminen ei ole taloudellisista syistä mahdollista – soittimet maksavat paljon ja pienituloisessa perheessä tulot saattavat olla jo muutoinkin tiukalla eikä rahaa tällaisiin hankintoihin yksinkertaisesti löydy – tällaiset ilmaiset kaikille tarkoitetut soittotilat on luotu ratkaisemaan omalta osaltaan tätä ongelmaa. Tulevaisuudessa Seinäjoen kirjaston soittotiloissa aiotaan tarjota mahdollisuus tehdä myös elektronista musiikkia. Seinäjoen kirjaston tiloissa tarjotaan innokkaille soittajille myös soittopajoja, joissa kävijöitä opastetaan erilaisten soittimien maailmaan. Tiloissa on mahdollista osallistua myös bändiohjaukseen.

– Netistä löytyy runsaasti tietoa erilaisista mahdollisuuksista löytää treenikämppä eli surffaile erilaisia mahdollisuuksia etsien. Ehkä löydät vinkkejä aihetta käsitteleviltä foorumeilta ja keskustelupalstoilta?

– Jos tuttavasi harrastaa bändissä soittamista, kysele häneltä rohkeasti vinkkejä bänditilojen löytämistä varten.

– Monet nuorisotilat tarjoavat kävijöilleen soittotiloja. Kysele rohkeasti asiaa oman paikkakuntasi nuorisotilasta.

– Soittotilat saattavat löytyä myös koulusta. Kannattaa tiedustella asiaa musiikinopettajaltasi. Parhaimmassa tapauksessa opettaja innostuu asiasta niin, että tarjoaa teille tilojen lisäksi myös ohjausta ja vinkkejä. Ehkäpä saisitte harjoitella bändinne kanssa osana musiikintunteja? Tai ehkäpä opettaja tietäisi paikkoja tai tilaisuuksia, joissa voisitte esiintyä?

– Soittotilat saattavat löytyä myös jonkun tuttavan kellarista tai muusta sopivasta tilasta. Mieti esimerkiksi voisiko joku tuttavanne tarjota bändillesi käyttöön sopivat soittotilat tai löytyisikö jonkun bändiläisen kotoa sopivia tiloja, kuten kellaria? Mahtuisitteko harjoittelemaan vuorotellen kunkin bändiläisen omassa huoneessa ainakin bänditoiminnan aloittamisvaiheessa? Soittotiloja harkitessasi ja aloittaessanne harjoittelun, kannattaa miettiä myös naapurisopua – muistattehan, ettette harjoittele yömyöhään ja ettette harjoittelemisellanne häiritse muutoinkaan naapureita. Naapurisopu on erittäin tärkeä asia eikä sitä kannata pilata bändiharjoitusten takia!

– Käytä bänditilojen etsimisessä salapoliisintaitojasi ja mielikuvitustasi – tilat saattavat löytyä yllättävästä paikasta ja yllättävää kautta!

– Pieniltä paikkakunnilta saattaa löytyä myös edullisia vuokratiloja, jos bändillä on varaa maksaa tiloista pientä vuokraa. Kannattaa kysellä tuttavilta ja sukulaisilta ja seurailla netin vuokravälityspalveluita. Ehkäpä jollakulla on syrjässä sijaitseva talo tyhjillään ja voisitte pistää siellä pystyyn kunnollisen bändikämpän pientä vuokraa vastaan? Tai ehkä voisitte korvata vuokran esimerkiksi kunnostamalla taloa tai tekemällä talvisin lumityöt ja leikkaamalla kesäisin nurmikon?

– Vanhat ulkorakennukset saattavat myös sopia soittotiloiksi – ainakin kesäaikaan. Kannattaakin katsella vanhoja ulkotiloja ”sillä silmällä”. Jos tilat ovat kovin huonokuntoiset, voisi niistä saada vielä toimivat kunnostamalla. Tämä vaatii tietysti aina tilojen omistajan luvan.